do 26 sep  -  20:00  
  Leave no trace
  themalijn Outsiders  


TRAILER


PRIJZEN & RESERVEREN INFO


Entreeprijzen avondfilms

Normaal € 4,-
Rotterdampas: 1x gratis, daarna 25% korting


Reserveren


Hoe is het om te leven in een tent of zelfverbouwd busje in een natuurreservaat of op een gekraakt terrein? Deze avond gaat over mensen die gekozen hebben om op een alternatieve manieren te leven, in ultieme vrijheid, buiten de burgerlijke maatschappij.


Hoofdfilm: Leave no trace

In de hoofdfilm 'Leave no trace' volgen we een vader en dochter die leven in een Amerikaans natuurreservaat, omdat ze niet kunnen aarden op de gebruikelijke plaatsen. Door een misstap halen de autoriteiten hen uit hun verborgen woonomgeving en verandert hun leven compleet.

Kortom, een avond over de romantiek van de zelfgekozen ultieme vrijheid, maar ook over de keerzijde. Dagelijkse routines kosten veel tijd en moeite. Het hakken van hout om warmte te creëren bijvoorbeeld, een toilet of douche is vrijwel nooit dichtbij te vinden. En bedreigingen als ontruiming liggen op de loer.

biografie/drama, 2018, Marielle Heller, 106 min, 6+


Voorprogramma
In het voorprogramma is Angeniet Berkers te gast. Angeniet is fotograaf en heeft een fotoboek uitgebracht; 15m2 of freedom. Dit boek is een onderzoek naar gemeenschappen in Nederland die de vrijheid opzoeken door op een alternatieve manier te leven, in busjes, woonwagens en andere zelfgebouwde huisjes op gekraakte terreinen. Veel van de bewoners van deze mobiele huizen beschouwen het leven in een huis als verstikkend en claustrofobisch. Het bemachtigen van deze vorm van vrijheid is nog niet gemakkelijk. Binnen in de zelfgebouwde of opgeknapte woonwagens en bussen is er weinig ruimte en de dagelijkse routines kosten veel tijd en moeite. Het hakken van hout om warmte te creëren bijvoorbeeld, een toilet of douche is vrijwel nooit dichtbij te vinden.


uit het fotoboek '15m2 of freedom' van Angeniet

Veel terreinen hebben zich ondertussen ontpopt tot culturele broedplaatsen waar festivals, eetcafe’s en optredens worden georganiseerd. Maar is het leven in een rondrijdend huis van vijftien vierkante meter dan echte vrijheid? En hoe voelt die vrijheid als het terrein waar je op woont ontruimd dreigt te worden? Inmiddels zijn twee van de terreinen die Angeniet voor dit project bezocht ontruimd; ADM en Villa Friekens in Amsterdam. Het Betonbos in Groningen wordt serieus bedreigd met ontruiming en ook de terreinen die ze in Keulen bezocht moeten plaats gaan maken voor projectontwikkelaars.

themalijn Outsiders
Binnen Outsiders vertonen we drie films over mensen die aan de rand van de maatschappij staan. De blik door hun ogen geeft ons een unieke kijk op onze samenleving.